PTL00760382
Nowy produkt
Recenzowana książka stanowi zbiór tekstów, które łączy nie tylko wspólny problem, lecz także sposób jego rozpatrywania. O miejscach biesiadnych opowiada się tutaj, uciekając na ogół do konkretnych koncepcji sformułowanych na gruncie antropologii bądź wykorzystując charakterystyczne typy narracji antropologicznej.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 11,25 zł.
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Tytuł | Miejsca biesiadne |
Podtytuł | Co o nich opowiada antropolog? |
Wydawnictwo | Polskie Towarzystwo Ludoznawcze |
Miejsce wydania | Łódź |
Rok wydania | 2007 |
Seria | Łódzki Studia Etnograficzne Tom XLVI |
Format | A-5 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 214 |
Wersja językowa | polska |
ISBN/ISSN/ISMN | 0076-0382 |
EAN/UPC | 9770076038009 |
Stan | nowy |
Czas wysyłki | 3 -5 dni od momentu dyspozycji wysyłki lub płatności |
Badacze, których teksty znalazły się w tomie [...], wzięli na warsztat miejsca biesiadne. W ten sposób bynajmniej nie zawężono problemu. Okazało się bowiem, że miejsce biesiadowania jest niejednokrotnie ważniejsze aniżeli to, co się w nim dzieje. A w każdym razie zawsze pełnią funkcje istotne dla osób spotykających się zarówno w podrzędnej knajpie, jak też w kapucyńskim refektarzu. [...]
Recenzowana książka stanowi zbiór tekstów, które łączy nie tylko wspólny problem, lecz także sposób jego rozpatrywania. O miejscach biesiadnych opowiada się tutaj, uciekając na ogół do konkretnych koncepcji sformułowanych na gruncie antropologii bądź wykorzystując charakterystyczne typy narracji antropologicznej. [...] Nie bez znaczenia jest osobiste doświadczenie części autorów, będące niekiedy podstawą empiryczną ich esejów.
Fragment recenzji prof. dr hab. Grzegorza Pełczyńskiego z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Spis treści:
Robert Dzięcielski - Miejsca biesiadne - przestrzenie pamięci
Małgorzata Bujak - Izba regionalna w smażalni ryb. Antropologiczna analiza wnętrz lokali gastronomicznych na Kaszubach Północnych
Magdalena Sztandara - „Przepisy" na ludową przestrzeń. O aranżowaniu miejsc biesiadnych
Grażyna Ewa Karpińska - Food court jako nie-miejsce
Aleksandra Krupa - Libacja w spelunce. Opis lokali o złej sławie
Piotr Jordan Śliwiński, OFMCap - Refektarz kapucyński - między przeszłością i teraźniejszością w przestrzeni biesiadne
Katarzyna-Łeńska-Bąk - Cmentarne biesiadowanie
Katarzyna Orszulak-Dudkowska - Spotkanie w ogrodzie, czyli o biesiadowaniu w przestrzeni miejskich ogródków działkowych
Grzegorz Piotrowski - Biesiadowanie w Polsce Ludowej
Paweł Schmidt - Idziemy chyba szósty dzień, a drogi nie ubywa... Etnologiczny opis miejsca biesiady turystycznej
Piotr Kowalski - Wieczernik w różnych swych postaciach, czyli o uprawianiu historii kultury
Beata Lisowska - Uczta w holenderskiej restauracji. Film „Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek” Petera Greenawaya
Ewa Nowina-Sroczyńska - Uczty nomadów. Szkic do antropologicznej opowieści o Łodzi Kaliskiej
Radosław Kossakowski - Hiperbiesiada - konsumpcyjna utopia przed telewizorem
Adam Regiewicz - Po prostu gotuj. O przestrzeni konsumpcji w telewizyjnych programach kulinarnych
Ilustracje