BYT88587535
Nowy produkt
1 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Tytuł | Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii dla studentów kierunków |
Autor | Violetta Kozik, Wojciech Kozik |
Wydawnictwo | WSEiA-Wyższa Szkoła Ekonomii i Administracji w Bytomiu |
Miejsce wydania | Bytom |
Rok wydania | 2011 |
Format | B-5 |
Oprawa | MK-miękka |
Liczba stron | 194 |
Wersja językowa | polska |
ISBN/ISSN/ISMN | 978-83-88587-53-5 |
Podręcznik skonstruowany jest w taki sposób, aby zawarte w nim instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych z biochemii ilustrowane były fotografiami dokumentującymi przebieg eksperymentu. Kolorowe fotografie pozwalają na zapoznanie się z przebiegiem eksperymentu przed jego wykonaniem w pracowni i podnoszą wartość dydaktyczną podręcznika. Książka zawiera również przepisy BHP i regulamin pracowni biochemicznej - wiadomości wymagane w kolokwium wstępnym przed przystąpieniem do pracy laboratoryjnej. Dodatkowym atutem jest zamieszczenie kart charakterystyki substancji chemicznych, z którymi będą pracować studenci.
SPIS TREŚCI:
Słowo wstępne
Instrukcja BHP i PPOŻ. laboratorium biochemii
Regulamin laboratorium
Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii
Ćwiczenie 1. Wykrywanie kreatyniny w moczu
Ćwiczenie 2. Wykrywanie białka z zastosowaniem kwasu sulfosalicylowego w moczu
Ćwiczenie 3. Wykrywanie związków ketonowych w moczu
Ćwiczenie 4. Oznaczanie glukozy w pełnej krwi za pomocą glukometru
Ćwiczenie 5. Wykrywanie białka w moczu metodą denaturacji termicznej
Ćwiczenie 6. Wykrywanie cukrów w moczu z odczynnikiem Nylandera
Ćwiczenie 7. Wykrywanie katalazy w pełnej krwi
Ćwiczenie 8. Wykrywanie cukrów w moczu z odczynnikiem Benedicta
Ćwiczenie 9. Oznaczanie aktywności amylazy w ślinie
Ćwiczenie 10. Wykrywanie kwasu mlekowego w soku żołądkowym
Ćwiczenie 11. Szybkość reakcji chemicznej. Wpływ katalizatora na szybkość reakcji redukcji KM nO4 wodorem
Ćwiczenie 12. Rozdział pełnej krwi i przygotowywanie hemolizatu oraz zawiesiny krwinek
Ćwiczenie 13. Oznaczanie stężenia hemoglobiny we krwi
Ćwiczenie 14. Oznaczanie cholesterolu całkowitego w surowicy
Ćwiczenie 15. Reakcja skrobi i glikogenu z jodem
Ćwiczenie 16. Wytrącanie skrobi i glikogenu
Ćwiczenie 17. Próba Molischa
Karty charakterystyki substancji chemicznych
Aceton
Albumina
Cynk metal granulki
2,4-Dinitrofenylohydrazyna (proszek)
Jod (Iodum)
Kwas 5-sulfosalicylowy
Kwas mlekowy
Kwas octowy
Kwas solny
Maltoza
Odczynnik Nylandera
Potasu jodek
Skrobia rozpuszczalna
Sodu chlorek
Sodu nitroprusydek
Sodu wodorotlenek
Wodoru nadtlenek