VEGE-01210182
Nowy produkt
Dodatkowy kod rabatowy dostępny na stronie: www.infovege.com
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,05 zł.
2 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Tytuł | Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt |
Podtytuł | Etyka wegetarianizmu |
Autor | Michael Huemer |
Tłumaczenie | Włodzimierz Gogłoza |
Wydawnictwo | PWN-Państwowe Wydawnictwo Naukowe |
Miejsce wydania | Warszawa |
Rok wydania | 2020 |
Format | 12,3 x 19,5 cm |
Oprawa | MK-miękka |
Liczba stron | 184 |
Wersja językowa | polska |
Numer wydania | 1 |
ISBN/ISSN/ISMN | 978-83-01-21018-2 |
EAN/UPC | 9788301210182 |
Stan | nowy |
Czas wysyłki | 3 -5 dni od momentu dyspozycji wysyłki lub płatności |
Jeśli zaczynasz podejrzewać, że jedzenie mięsa jest moralnie wątpliwe, to ta książka stanowi doskonałe wprowadzenie do tematu i kompendium argumentów po obu stronach debaty. Jeśli z kolei uważasz, że wegetarianie są przewrażliwieni, a jedzenie mięsa można obronić, stanowi ona fascynujące intelektualne wyzwanie.
• Skoro zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego ludzie mieliby ich nie jeść?
• Jaki jest związek między inteligencją a zdolnością do przeżywania cierpienia?
• Dlaczego ci, którzy popierają wegetarianizm, często sami jedzą mięso?
• Czy lepiej żyć na fermie przemysłowej, niż nigdy się nie urodzić?
To tylko wybrane wątki zaciekłej dyskusji, którą na kartach tej książki toczą mięsożerca i wegetarianin. Napisane przystępnym językiem, angażujące dialogi pokazują, jak prowadzić rzeczową rozmowę na te kontrowersyjne tematy, jakich myślowych błędów i retorycznych pułapek unikać oraz jakie wnioski wydają się nieuchronne. Opisowa bibliografia na końcu książki zawiera streszczenia najważniejszych publikacji na temat etyki wegetarianizmu i weganizmu, a posłowie tłumacza przybliża praktyczne realia tego zagadnienia w Polsce.
"W przyszłości, gdy ludzie będą mnie pytali, dlaczego nie jem mięsa, będę im mówił, by przeczytali tę książkę".
Peter Singer, autor "Wyzwolenia zwierząt"
"To pierwsza tego rodzaju książka - zbierająca wszystkie wątpliwości na temat wegetarianizmu i swobodnie korzystająca z dorobku filozofii w rozprawianiu się z nimi, a przede wszystkim poruszająca się w sferze intelektualnej, a nie emocjonalnej. Dzięki temu ta lektura ma szansę rozwinąć każdego, kto po nią sięgnie, bo zamiast straszyć lub wzruszać, zachęca do samodzielnego stawiania pytań".
Marta Dymek, autora "Jadłonomii"
[z informacji na okładce]