VEGE-65853684
New product
"Obowiązkowa lektura zarówno dla wegan, jak i pożeraczy mięsa. Napisana bez wegańskiego triumfalizmu i bardzo serio, zwłaszcza jak na tego autora". [Anna Bikont]
Dodatkowy kod rabatowy dostępny na stronie: www.infovege.com
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Title | Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać |
Author | Jaś Kapela |
Publisher | Wydawnictwo Krytyki Politycznej |
Place of publication | Warszawa |
Published | 2018 |
Publishing series | Seria z morświnem |
Size | A-5 |
Cover | paperback with wings |
Number of pages | 332 |
Language version | Polish |
No. of edition | 1 |
ISBN/ISSN/ISMN | 978-83-65853-68-4 |
EAN/UPC | 9788365853684 |
Book condition | new |
Shipping time | about 3-5 days from receiving the payment |
"Polskie mięso to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia – tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, by nakreślić możliwie jak najszerszy obraz „polskiego mięsa”.
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo–Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery".
[z informacji na okładce]