BON66232457
New product
Autor szukał odpowiedzi na pytanie jak się produkuje mięso. Jak traktowane są zwierzęta i czy to ważne? Jak zjadanie zwierząt wpływa na gospodarkę, społeczeństwo i środowisko? Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a jako pisarz nie mógł przemilczeć.
Dodatkowy kod rabatowy dostępny na stronie: www.infovege.com
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Title | Zjadanie zwierząt |
Author | Jonathan Safran Foer |
Translation | Dominika Dymińska |
Publisher | Wydawnictwo Krytyki Politycznej |
Place of publication | Warszawa |
Published | 2019 |
Publishing series | Seria z morświnem |
Size | A-5 |
Cover | paperback with wings |
Number of pages | 332 |
Language version | Polish |
No. of edition | 2 poprawione |
ISBN/ISSN/ISMN | 978-83-66232-45-7 |
EAN/UPC | 9788366232457 |
Shipping time | about 3-5 days from receiving the payment |
"Zjadanie zwierząt to książka dla wszystkich tych, którzy nigdy nie zadawali sobie pytania o to, co znaczy i co ze sobą niesie jedzenie oraz hodowla mięsa. Chociaż Foer stawia to pytanie, nie próbuje na nie odpowiadać – pozwala wypowiedzieć się farmerom, hodowcom indyków oraz świń. I to właśnie w ich odpowiedziach można się przejrzeć. I naprawdę porządnie przestraszyć".
Marta Dymek, Jadłonomia
"Ta książka była jak uderzenie młotem pneumatycznym - mówi o rzeczach, o których niby wiemy, ale udajemy, że jest inaczej. Zwłaszcza że należę do pokolenia, które wychowało się w czasach braku. Kiedy byłam mała, nikt nie zwracał uwagi na krzywdę zwierząt, bo przy jedzeniu raczej się nie wybrzydzało. Przeczytałam ją wiele lat temu i od tamtej pory nigdy nie wzięłam do ust mięsa".
Anna Król, pisarka, wydawczyni, współzałożycielka Big Book Festival, dla magazynu Elle
"Foer zachowuje pisarską klasę, mimo zaangażowania w opisywane sprawy stara się trzymać dystans, bolesną prawdę łagodzi osobistą opowieścią, a nawet swoistym poczuciem humoru".
Patrycja Pustkowiak, Polityka
"Świetna książka, która burzy nasz, mięsożerców, spokój i obojętność".
Leszek Bugajski, Newsweek
"Autor pyta, "głośno" myśli, zastanawia się, interpretuje fakty. Demaskuje, ale również waży na szali różne stanowiska".
Agnieszka Hałubiec, Wirtualna Polska
[opisy pochodzą z okładki]