AKA
New product
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Author | Marcin Gadocha |
Title | Cech piekarzy i handel chlebem w Krakowie w okresie nowożytnym |
Publisher | Księgarnia Akademicka |
Published | 2011 |
Place of publication | Kraków |
Language version | Polish |
Number of pages | 251 |
Size | A-5 |
Cover | paperback |
ISBN/ISSN/ISMN | 978-83-7638-298-2 |
EAN/UPC | 9788376382982 |
Autor przedmiotem swojej monografii uczynił dzieje krakowskiego cechu piekarzy, przedstawionego w kontekście handlu chlebem w całej krakowskiej aglomeracji. Jest to dzieło bardzo interesujące. Ujęcie problematyki sprawiło, że praca dobrze wpisuje się w bogatą historiografię krakowskiej wytwórczości rzemieślniczej, wyróżnia się również na tle dotychczasowych publikacji o miejskim rzemiośle w miastach polskich. (…) Monografia oparta została na szerokiej podstawie źródłowej. (…) Ramy chronologiczne pracy obejmują stulecia od XVI do XVIII, chociaż dla pełnego obrazu krakowskiego piekarstwa sięgał Autor do informacji z późnego średniowiecza, a także z wieku XIX.
Z recenzji prof. dr. hab. Ryszarda Szczygła
Marcin Gadocha należy do młodego pokolenia badaczy życia gospodarczego, zwłaszcza cechów rzemieślniczych, w nowożytnym Krakowie. Na jego monografię składają się studia nad historią cechu dla miasta nadzwyczaj ważnego, bo produkującego chleb – podstawowy artykuł żywnościowy. Praca nie dotyczy tylko dziejów jednego cechu, jego organizacji, kompetencji, funkcji społecznych, ale wykracza daleko poza mikrohistorię. Autor nie zawęża bowiem rozważań do spraw czysto produkcyjnych, lecz sporo uwagi poświęca także dystrybucji. Prześledził proces produkcji i handlu pieczywem, kreśląc dzieje miasta w okresie nowożytnym widziane przez pryzmat chleba z perspektywy jego legalnych producentów.
Z recenzji prof. dr. hab. Franciszka Leśniaka
ISBN 978-83-7638-298-2
EAN 9788376382982